Resident Birds

These birds may live at the Dells for some portions of the summer, the winter, or both. Birds that might breed at the Dells are noted.

Species Breeds Summer Winter
Acadian Flycatcher Occasional Rare  
American Crow Annual Abundant Abundant
American Goldfinch Annual Abundant Fair
American Kestrel Annual Fair Uncommon
American Redstart Possible Rare  
American Robin Annual Abundant Rare
American Tree Sparrow     Common
American Woodcock Occasional Rare  
Bald Eagle     Rare
Barn Swallow Annual Common  
Barred Owl Annual Fair Fair
Bell’s Vireo Possible Rare  
Belted Kingfisher Annual Uncommon Rare
Black-billed Cuckoo Annual Uncommon  
Black-capped Chickadee Annual Abundant Abundant
Blue Jay Annual Abundant Abundant
Blue-gray Gnatcatcher Annual Uncommon  
Blue-winged Warbler Possible Rare  
Bobolink Occasional Rare  
Broad-winged Hawk Possible Rare  
Brown Creeper     Uncommon
Brown Thrasher Annual Fair  
Brown-headed Cowbird Annual Abundant  
Canada Goose Possible Rare Rare
Carolina Wren Occasional Rare Rare
Cedar Waxwing Annual Common Rare
Cerulean Warbler Possible Rare  
Chestnut-sided Warbler Possible Rare  
Chimney Swift Occasional Fair  
Chipping Sparrow Annual Common  
Cliff Swallow   Rare  
Common Grackle Annual Abundant  
Common Nighthawk Occasional Rare  
Common Redpoll     Rare
Common Snipe     Rare
Common Yellowthroat Annual Common  
Cooper’s Hawk Possible Rare Rare
Dark-eyed Junco     Abundant
Dickcissel Occasional Rare  
Downy Woodpecker Annual Abundant Abundant
Eastern Bluebird Annual Uncommon  
Eastern Kingbird Annual Fair  
Eastern Meadowlark Annual Fair  
Eastern Phoebe Annual Fair  
Eastern Screech Owl Annual Fair Fair
Eastern Wood Pewee Annual Common  
European Starling Annual Abundant Abundant
Evening Grosbeak     Rare
Field Sparrow Annual Common  
Fox Sparrow     Rare
Golden-crowned Kinglet     Rare
Grasshopper Sparrow Occasional Rare  
Gray Catbird Annual Common  
Great Blue Heron   Uncommon Rare
Great Crested Flycatcher Annual Common  
Great Horned Owl Annual Fair Fair
Green-backed Heron Annual Uncommon  
Hairy Woodpecker Annual Fair Fair
Herring Gull     Rare
Horned Lark Possible Rare Rare
House Finch Annual Common Common
House Sparrow Annual Abundant Abundant
House Wren Annual Abundant  
Indigo Bunting Annual Abundant  
Kentucky Warbler Possible Rare  
Killdeer Occasional Uncommon  
Least Flycatcher Occasional Rare  
Lincoln’s Sparrow     Rare
Long-eared Owl     Rare
Louisiana Waterthrush Occasional Rare  
Mallard Annual Fair Rare
Mourning Dove Annual Abundant Fair
Mourning Warbler Possible Rare  
N Rough-winged Swallow Occasional Rare  
Northern Bobwhite   Rare Rare
Northern Cardinal Annual Abundant Abundant
Northern Flicker Annual Common Rare
Northern Oriole Annual Common  
Northern Parula Warbler Possible Rare  
Northern Saw-whet Owl     Rare
Orchard Oriole Occasional Rare  
Ovenbird Occasional Rare  
Pileated Woodpecker Possible Rare Rare
Pine Siskin     Rare
Purple Finch     Rare
Red Crossbill     Rare
Red-bellied Woodpecker Annual Common Common
Red-breasted Nuthatch     Rare
Red-eyed Vireo Annual Common  
Red-headed Woodpecker Annual Fair Rare
Red-shouldered Hawk Possible Rare  
Red-tailed Hawk Annual Fair Fair
Red-winged Blackbird Annual Abundant  
Ring-billed Gull     Rare
Ring-necked Pheasant Possible Uncommon Uncommon
Rock Pigeon Annual Abundant Abundant
Rose-breasted Grosbeak Annual Fair  
Rough-legged Hawk     Uncommon
Ruby-throated Hummingbird Possible Rare  
Rufous-sided Towhee Annual Fair Rare
Rusty Blackbird     Rare
Savannah Sparrow Occasional Uncommon  
Scarlet Tanager Annual Uncommon  
Sedge Wren Occasional Rare  
Sharp-shinned Hawk     Rare
Song Sparrow Annual Abundant Uncommon
Species Breeds Summer Resident Winter Resident
Swamp Sparrow Annual Fair Rare
Tree Swallow   Uncommon Rare
Tufted Titmouse Annual Common Common
Turkey Vulture Possible Uncommon  
Veery Occasional Rare  
Vesper Sparrow Occasional Uncommon  
Warbling Vireo Occasional Rare  
Whip-poor-will Occasional Rare  
White-breasted Nuthatch Annual Common Common
White-crowned Sparrow     Rare
White-eyed Vireo Possible Rare  
White-throated Sparrow     Rare
Willow Flycatcher Occasional Rare  
Winter Wren     Rare
Wood Duck Annual Uncommon Rare
Wood Thrush Annual Uncommon  
Yellow Warbler Annual Common  
Yellow-billed Cuckoo Annual Uncommon  
Yellow-breasted Chat Possible Rare  
Yellow-throated Vireo Occasional Uncommon  
Acadian-Flycatcher.jpg

Acadian Flycatcher (Empidonax virescens)

Lives in North American deciduous forests near bodies of water. The largest of the Empidonax, Acadian flycatchers are typically 0.4 - 0.5 oz with an average wingspan of 9.1 in. When vocal, their call is “peet-sah” and is typically occurs when in distress or on defense. Their diet consists of many insects, arachnids, and occasional berries. They are protected on the US Migratory Bird lists.

American Crow (Corvus Brachyrhynchos)

Crows can be found in abundance in almost all regions of North America. They can grow to be 11.1 - 21.9 oz. and have a 33.5 - 39.4 in. wingspan. Their wide-ranged diet includes insects, small mammals, aquatic animals, nuts, fruit, garbage, decaying roadkill, and pet food. They are very social and intelligent birds. There have been accounts where crows were seen using sticks and rocks as tools, and where groups of crows (murders) have worked together to steal food from other animals. Crows tend o be aggressive to other birds, such as hawks, and may even capture smaller birds for food. Their call is a distinct "caw."

American Goldfinch (Carduelis tristis)

American goldfinches live in North America year-round and are most commonly seen during winter months. They prefer to live near fields and can also be found in parks and backyards. Their diet consists strictly of seeds, but occasionally will eat an insect or two. American goldfinches weigh anywhere from 0.4 - 0.7 oz and have a wingspan of 7.5 - 8.7 in. Among the wide range of calls and songs they sing, the most common is “po-ta-to chip.”

American Kestrel (Falco sparverius)

Found throughout North America and live in moist areas such as fields, cities, deserts, mountains, and lowlands. American Kestrels weigh about 2.82 to 5.81 oz. and get up to 8.66 to 12.20 in. with a wingspan of 20.08 to 24.02 in. They eat insects, amphibians, and mammals.  American Kestrels communicate through calls sounding like “klee”, “killy”, or “chitter”/”whine”. They are protected on the US Migratory Bird lists.

American Redstart (Setophaga ruticilla)

American Redstarts live on the edges of deciduous woodlands in most of North America. Their main food source is insects, and use their striking orange tail to stun prey. They usually weigh 0.2 - 0.3 oz and have a wingspan of 6.3 - 7.5 in. They are nocturnal migrators, and can be injured and killed by large structures during this period. The common calls that can be heard are “tsip” and “chip” sounds.

american-robin.jpg

American Robin (Turdus migratorius)

American Robins are among the most common North American birds; they can be found in practically all regions of the continent and in most habitats. They are a type of thrush, and are good indicators of springtime in the northern parts of the U.S. Their diet mainly consists of insects, fruits, and earthworms. American Robins hunt for earthworms using their sense of sight, not their hearing. Typical adults range from 2.7 - 3 oz and have a 12.2 - 15.7 in. wingspan. Their song is sung “cheerily, cheer up, cheer up, cheerily, cheer up” in a rhythmic matter.

American Tree Sparrow (Spizella Arborea)

American Tree Sparrows prefer fields, open areas, and backyards to find food, but nest on the edges of forests. They can weigh from 0.5 - 1 oz and have a wingspan of about 9.4 in. They can be distinguished from other sparrows by their rust-colored cap. American Tree Sparrows feed on seeds during the winter and berries and insects during the summer. Flocks of these birds communicate with either a “teel-wit” or a     “teedle-eet.”

AmericanWoodcock-Vyn_080407_0014.jpg

American Woodcock (Scolopax minor)

The American Woodcock is found in southeastern Canada and in the United States mostly east of the Mississippi River. Due to their excellent camouflage, they are exceedingly hard to spot on the forest floor while probing for earthworms and other insects. Another name for these birds is a timberdoodle. They can weigh from 4.1 - 9.8 oz and have a wingspan of 16.5 - 18.9 in. During the mating season, males perform an aerial show and make a “peent” noise on the ground.

 

Bald Eagle (Haliaeetus Leucocephalus)

Bald Eagles are found throughout North America and live in tall tree areas with a water source. Bald Eagles weigh about 9.47 lb. with a wingspan of 70.08 - 90.16 in.  Bald Eagles can fly up to 75 – 99 mph. They have a lifespan of 20 years in the wild. Bald Eagles eat a variety of fish, water birds, and mammal carcasses. Bald Eagles communicate using chirps, whistles, and harsh chatters. The chatter generally sounds like “kwit-kwit-kwit-kwit” or “kee-kee-kee-kee-ker”. They are protected on the US Migratory Bird lists and are the national bird of the United States.

Barn Swallow (Hirundo rustica)

Barn Swallows can be found throughout North and South America, except for northern Canada and Alaska. They roost primarily in mud/clay nests on man-made structures, on cliffs, or in caves. Open fields are ideal to support their diet of insects. They weigh from 0.6 - 0.6 oz and have a wingspan of 11.4 - 12.6 in. There are many calls that come from Barn Swallows, but an unusual one is a mechanical “whirr” sound. They are protected on the US Migratory Bird lists.

Barred Owl (Strix varia)

Found throughout southwestern North America and extends throughout the eastern United States. Barred Owls live in coniferous forests, wooded swamps, and wherever there is dense foliage with water nearby. These owls roost most commonly in hollow tree cavities. They weigh 22.20 to 28.19 oz. with a wingspan of 42.13 to 43.70 in. Barred owls communicate by a 9 syllable hoot called a two-phrased hoot. Perhaps the most commonly known owl call, their “Who cooks for you?” can be heard during the day or night. Contrary to popular belief, Barred Owls are diurnal, which means they can be active at any time throughout the whole 24-hour day, but most commonly during the evening. Barred owls eat rabbits, rodents, insects, amphibians, and reptiles. Known predators are raccoons and Great horned owls. They are protected on the US Migratory Bird lists.

Bell's Vireo (Vireo bellii)

Bell’s Vireos live mainly in Mexico, with exceptions being the southernmost parts of western states and throughout the midwest. They grow to be 0.2 - 0.4 oz and have an average of 7.1 in wingspan. They live in low vegetation that is near bodies of water. These vireos are insectivorous, but also eat arachnids. Their call is an odd "Cheedle-cheedle-cheedle-chee, cheedle-cheedle-cheedle-chew" that first ends with a high note, and then a low note.

Belted Kingfisher (Ceryle alcyon)

Black-billed Cuckoo (Coccyzus erythropthalmus)

Black-capped Chickadee (Parus atricapillus)

Blue Jay (Cyanocitta cristata)

Blue-gray Gnatcatcher (Polioptila caerulea)

Blue-winged Warbler (Vermivora pinus)

Bobolink (Dolichonyx oryzivorus)

Broad-winged Hawk (Buteo platypterus)

Brown Creeper (Certhia americana)

Brown-headed_Cowbird_b13-45-031_l_1.jpg

Brown Thrasher (Toxostoma rufum)

Brown-headed Cowbird (Molothrus ater)

Canada Goose (Branta Candensis)

Carolina Wren

Cedar Waxwing

Cerulean Warbler

Chestnut-sided Warbler

Chimney Swift

Chipping Sparrow 0021.jpg

Chipping Sparrow

Cliff Swallow

Common Grackle

Common Nighthawk

Common Redpoll

Common Snipe

Common Yellowthroat

cooper's hawk.jpg

Cooper's Hawk

Dark-eyed Junco

Dickcissel

Downy Woodpecker

eastern-bluebird-c-dorrie-holmes-320.jpg

Eastern Bluebird

Eastern Kingbird

Eastern Meadowlark

Eastern Phoebe

Eastern Screech Owl

Eastern Wood Pewee

European Starling